A talajvíz olyan víz, amely kitölti az üres tereket a talajban. A talajvíz akkor keletkezik, amikor az eső- vagy a felszíni víz beszívódik a földrétegekbe vagy a szikla alapú rétegekbe áramlik. A talajvízkészlet tavasszal az elolvadó hóból, ősszel pedig az esőzésekből táplálkozik.

A talajvíz mennyisége

Finnországban csaknem mindenütt található talajvíz, de bőségesebben azokon a területeken fordul elő, ahol a talaj jó vízvezető kavics- és homokegyvelegből áll össze. A talajvíz távolsága a földfelszíntől egy és több mint harminc méter között váltakozhat, de általában 2-5 méterre helyezkedik el a föld alatt.
A talajvíz magasságváltozásai tükrözik a talajvíz mennyiségi változásait. A talajvíz mennyisége csökkenhet szárazság, bőséges használat és a talaj nagyerejű megmunkálása következtében.

A talajvíz használata

Finnországban körülbelül 7000 talajvízterület van. A vízművek által elosztandó víz körülbelül 60 %-a talajvíz, és egy nap alatt 0,7 millió köbméter talajvizet használnak általában ipari vízként vagy a vízművek nyersvíz forrásaként, hisz a talajvíz gyakran jobb minőségű, mint a talajvíz.

A talajvizet fenyegető veszélyek

A legnagyobb veszélyforrás maga a talaj, mely a vízen kívül a szennyező anyagokat is átvezeti, továbbá a mezőgazdaság és a különböző kémiai balesetek. A szerencsétlenségeknek talajvízben okozott látható következményei csak évtizedek után jönnek elő. A talajvíz rossz minősége a talaji tulajdonságokból is adódhat. Néhány területen a talajvízben káros mennyiségben előfordulhat vas és mangán. A talajvíz néhány esetben lehet savas is. Ez azokon a területeken fordul elő, ahol a tavak is savasak.

A talajvíz védelme

A talajvíz értékes természeti kincs. A finnországi talajvízkészletek bőségesek és nemzetközi viszonylatban is első osztályúak. A talajvíz védelmének célja, hogy a talajvizek régi állapotukban őrződjenek meg, és javítani kell az emberi beavatkozások következtében megromlott talajvizek állapotát. Meg kell akadályozni a talajvíz minőségének meggyengülését, és óvni kell a vizek mennyiségét.