A finn Temet cég és Finnország Belügyminisztériumának állásfoglalása

Miért építenek Finnországban óvóhelyeket?

Finnország Belügyminisztériumának Védelmi Osztálya a második világháborús tapasztalatok alapján döntött óvóhelyek építése mellett. A második világháború idején Helsinkiben nem voltak óvóhelyek, de az emberek a pincékben homokzsákokkal erősített tereket alakítottak ki. A Védelmi Osztály veszteség analízist készített, s ez megerősített, hogy az óvóhelyek jelentősen csökkentik a civilek polgárság veszteségét.

Az eltévedt lövedékek, rakéták elleni védekezés is komoly oka az óvóhelyek építésének, hiszen Finnországban atomrakétákkal rendelkező szomszédai vannak. Válságidőszakban fel kell készülni a hagyományos fegyverzet elleni védekezésre is. Atomerőmű-balesetek esetén a leszálló radioaktív por és eső ellen is nagyszerű védelmet adnak az óvóhelyek. A szomszéd országban számos régi atomerőmű van, amelyek komoly kockázatot jelentenek. Folyamatosan nő a biológiai hadviselés veszélye, s ez is erősíti az irányzatot, amely az óvóhelyek építése mellett szól, hiszen így sokáig teljesen elzárt térben tud tartózkodni a lakosság.

w_gazelzaro_ajto2

Min alapul a kéthetes elzárkózási idő?

Ezt az időtartamot különböző fenyegetettségi kép alapján alakítottuk ki; az atombaleset szennyező anyagai is két hét alatt oly jelentős mértékben gyengülnek, hogy az emberek elhagyhatják az óvóhelyeket.

Tulajdonképpen még gyorsan a sugárzás gyengülése. Válsághelyzet esetén az óvóhelyeket két hétre elegendő élelemmel és ivóvízzel látjuk el, valószínűsítve, hogy rövidebb tartózkodási idő is elegendő, ám az atombaleset, atomfegyver és biológiai fegyverek maximális védekezési időt is igényelhetnek. A vezetési pontoknál háromhetes tartózkodási időre készülünk fel.

Metró-óvóhelyek költségei

A hagyományos óvóhelyek a hozzájuk kapcsolódó ingatlan építési költségeinek 1-2 %-át igénylik. A teljes beruházási költséget tekintve a metrókban kialakított óvóhelyek költségarányai még alacsonyabbak, 1 % alattiak.