Finnországban 3,3 millió ember számára van óvóhely. Ezek az óvóhelyek lakóházakban és más épületekben vannak. Az óvóhelyek 40 százaléka a munkahelyekkel, 60 százaléka pedig a lakásokkal áll összeköttetésben. Az általános óvóhelyeken 110 000 menedék található. Vidéken és családi házakban általában nincsenek óvóhelyek. Normális esetben az óvóhelyeket valamint az óvóhelyi eszközöket, készülékeket más működésben is lehet használni. Uszodák, parkolóházak és tornatermek is működhetnek óvóhelyként.

Az állampolgárokat országosan a rádió- és televízió közvetítéseken keresztül figyelmeztetik. Komolyabb és kiterjedt szerencsétlenségeknél a riasztás minden rádióállomáson keresztül az RDS-riasztórendszer (RDS=Radio Data System) jelzésével egy időben történik. A riasztási információk minden műsort megszakítanak függetlenül a rádióállomástól.

A helyi riasztásokat különböző típusú rögzített riasztókkal aktiválják. A riasztás után az emberek első sorban belső térségben keresnek menedéket és csak a hivatalos utasítás után mennek az óvóhelyekre.

A háztartásoknak jól felszereltnek kell lenniük a meglepetésszerű védelmi szükségleteket igénylő helyzetekre és más zavar- és riadóhelyzetre. Ilyenkor szükség van otthon több napi élelmiszerre, gyógyszerekre és a hosszabb idő alatt feltétlenül szükséges dolgokra. Jó, ha van otthon elem is áramkimaradás esetén.