Az erdőtulajdonos az erdejéből kijelölhet egy területet, melyet megőriz a természetes állapotában, és családtagjaira örökít tovább.

Minden erdőtulajdonos alapíthat öröklött erdőt. A családi erdők jelentősége abban rejlik, hogy Finnországban rendkívül sok magánszemély rendelkezik saját erdővel. Öröklött erdőnek általában azt választják, amely például természeténél fogva értékes és sokoldalú része az erdőnek. Ez lehet a tulajdonos számára egy rendkívül fontos és szép hely, melyhez például különleges érzelmek vagy hagyományok kapcsolódnak. Ezek a területek azért értékesek, mert a ritkítási munkálatok elkerülték őket, így itt vannak a legjobb feltételei egy a természeti értékek szempontjából sokoldalú erdőrész kialakulásának. Az öröklött erdő lehet erdő- vagy tisztás, és összességében legalább egy hektár.

Örökölt erdő

Az öröklött erdő alapítása

Egy bizalmi szerződés jön létre az erdőtulajdonos és a WWF között. Az erdőtulajdonos aláírásával kötelezi magát, hogy erdejét óvja mindenféle természeti értékekre veszélyes beavatkozásoktól. Mivel az önkéntesség a dolog legfontosabb elve, így a szerződés inkább morális értékű. Az öröklött erdő alapítása rendkívül egyszerű. A megfelelő terület kiválasztása után csak egy alapítási űrlapot kell kitöltetni, melyet egy szakemberekből álló bizottságnak kell benyújtani, akik jóváhagyják és a tulajdonos külön kérésére szakvéleményt is kiállítanak. A térképen bejelölik az öröklött erdő határait és a természeti értékek ismertetését feltüntetik az űrlapon.