w_temet_oy_logo

A mai társadalmat a hirtelen, nem várt változások sebezhetik a legmélyebben. Háborúk, gyári katasztrófák, kataklizmák a világ bármely táján előfordulhatnak. Egész környezetünk veszélyeknek van kitéve; a háborús csapások manapság távolinak tűnhetnek, de a hétköznapi élet egyensúlyát megrázó események, tűzvészek, mérges gáz-robbanások és atomszerencsétlenségek sajnos hozzá tartoznak a mindennapi igazsághoz.

A kellemetlen meglepetések ellen védekezni kell; a szakszerűen megtervezett polgári védelem az egyetlen mód, ami garantálni tudja a védelmet mindenféle körülmények között.

A Teräs- ja Metallityöt Oy, rövid nevén Temet Oy egy finn, polgári védelemmel foglalkozó ipari vállalat, melynek termékkínálatában a polgári védelemhez napjainkban szükséges mindenféle speciális berendezés megtalálható. A mindenkori cél az élet előnyös oldalának fenntartása kivételes helyzetekben. A hazai, valamint a külföldi civil-és katonai szervezetekkel való együttműködés része a folyamatos termékfejlesztési program, aminek köszönhetően a Temet Oy a szakterület világvezető vállalkozása. A Temet Oy tevékenysége nem csak a csúcskategóriájú készülékek gyártására korlátozódik. Kiindulópont a polgári védelem megtervezésében, építésében és használatában szükséges elvi tudásnak a gyakorlatba való építése.

Minden szolgáltatás hátterében az emberi biztonság felelősségén alapuló mély védelmi ismeretek húzódnak meg. Az új technikáknak, a szakértői tervezésnek és munkának köszönhetően a tulajdonképpeni óvóhelyeken felül a mindennapi életben is megtalálhatóak az emberek számára mindenféle kritikus esetben biztonságot nyújtotta helyek; ilyenek az uszodák, parkolóházak, tornatermek, kutatólaborok… stb.

A mai polgári védelem nyújtotta biztonság a fegyveres beavatkozások ellen a masszív szerkezetek és berendezések adta mesterséges védelmen alapul. Ezek a hatások elsősorban a légnyomás, robbanások valamint a repeszek. A kivédésükhöz szükségeltetik a légmentes óvóhely túlnyomásának fenntartása átszűrt, tiszta levegővel, amely meggátolja a mérgező és káros anyagok behatolását a védőhelyre. A szerkezeti mechanikus védelemhez speciális eszközökre van szükség: ajtóra, mely elzárja az átjáróutak nyílásait, nyomásszelepekre, amelyek megvédik a szellőzőnyílásokat a robbanás során fellépő nyomás hatásaitól, valamint különböző nyomásvédett faláttörés-csövekre. Az átjáróutak légmentesítése a gáztömítéses ajtók segítségével történik. Az óvóhely túlnyomását gáztömítéses szelepek vagy túlnyomásszelepek segítségével szabályozzák. A külső légtérből vett szennyezett levegőt speciális szűrőkkel tisztítják, melyek minden káros partikulát, valamint gázhalmazállapotú anyagot eltávolítanak.

A Temet cég szerte a világban ismert – elismert

Az utóbbi években a finn Temet cég helyzete egyértelműen megerősödött a világ óvóhelypiacán. A hagyományos közel-keleti piaci területek mellett a Temet Délkelet-Ázsiában mindenütt jelen van. Az Egyesült Államok indította terrorellenes háború azokat az amerikai vásárlói rétegeket is felébresztette, amelyek a hidegháború végezetével teljesen megszűntek. Az új kontinensen kezdték felújítani a régi óvóhelyeket, és erősen fontolgatják újak építkezését, kiváltképpen a modern óvóhellyel felszerelt nagy irodaházakra van igény. Ezen túl az USA védelmi irányításának a világ minden táján meglevő óvóhelyeit kezdték felújítani elsőként a közel-keleti krízisterületeken levő támaszpontok kerültek sorra.

A Temet termékeinek jelentős része nagy különböző államok haderőinek vezetési pontjait és védelmi felszereléseit, raktárait védi. A polgári védelem általános megoldását törvény szabályozza, Finnországon túl Svájcban, Svédországban, Norvégiában, Izraelben, Szingapúrban és Kuvaitban is. A civil lakosság számára épültek más országokban is az óvóhelyek, de csak kevés számban.

A Temet termékeinek új térhódítása a kőolajiparban jelentős, ahol termékeinkre az üzemek ellenőrző-vezérlőközpontjaiban van szükség: nyomásvédelem, gáztömörség, és garantáltan tiszta levegő biztosítása.

A világon nagy nyilvánosságot kapott NBC (Nukleáris, Bakteriális, Kémiai) védősátort (LSS-80) a 2001-ben történ terrortámadás után fejlesztettük ki a civilek védelmére. A sátor véd a radioaktív sugárzástól, gázoktól és biofegyverektől. A Temet innovatív óvóhelyi technológiája ismét rendkívül hasznos terméket fejlesztett ki az ember védelmére. Kollektív gázálarcnak is nevezett sátrat mindazon országokban forgalmazzuk, amelyekben a tömegpusztító fegyverek használatának a veszélye jelentős mértékben megnőtt.

A Temet Oy széleskörű nemzetközi kutatói együttműködést folytat a piacok pontos nyomon követése érdekében. Kiemelkedő a svéd, holland, svájci és amerikai laborokkal való tudományos kapcsolat.

Néhány Temet leányvállalat: USA, Norvégia, Svédország, Egyiptom, Szingapúr, Taivan, Malajzia

Főbb termékek

Nyomás és gázelzáró ajtók és zárak

A Temet Oy speciális ajtókat és zárakat tervez és készít óvóhelyekre, erődítményekbe és különböző gyári területekre. Az ajtók védik az embereket, a technikai berendezések pedig óvnak a nyomáshullámoktól, repeszektől és mérgező gázoktól. Az ajtók és zárak acélból és betonból mindenféle méretben készülnek.

w_gazelzaro_ajto2 w_gazelzaro_ajto

Nyomásszelepek

A nyomásszelepek széles választéka lehetővé teszi az óvóhelyek szellőztetőrendszerének védelmét a robbanások okozta nyomáshullámok valamint a por hatásaitól.

w_nyomasszelep

Túlnyomásszelepek

A kis óvóhelyekről az eltávolítandó levegőt a túlnyomásszelepeken keresztül vezetik ki, melyek védik a szellőztető-berendezést, de az óvóhely túlnyomását is szabályozzák. A Temet a helyiségek közötti nyomáskülönbségek szabályozása céljából is gyárt ilyen szelepeket.

w_tulnyomasos_szelep

Gázeltömítő zárókészülék

Az óvóhelyek szellőzőcsatornáinak és nyílásainak lezárása, valamint a tiszta és szennyezett térségek elkülönítése a Temet gyártotta gázeltömítő szelepek segítségével történik biztonságosan.

w_gazeltomito_zarokeszulek

További termékek

  • különleges szűrők és szellőztető-berendezések
  • hangszigetelő rendszer
  • gázjelző készülék (detektor)
  • különböző óvóhelyi felszerelések: zárósátrak, WC-k, víz-és jégtárolók, túlnyomásmérők valamint különböző, az óvóhelyeken szükséges munka- és védőeszközök.

w_kulonleges_szurok_es_szellozteto

Különleges szűrők és szellőztető-berendezés

w_szellozteto_berendezes

Szellőztető berendezés