Miért olyan különleges sport a dinamikus szituációs sportlövészet? Tanács Gábor kalauzolásában megtudhatja!

A „Steel Challenge” szakág egészen különleges területe a sportlövészetnek. A versenyzők standard pályákat lőnek, az Európa Bajnokságon 6 pályát kell teljesíteni. Minden pályán 5 fém cél található (különböző méretűek, formájúak, különböző távolságban és magasságban vannak elrendezve), ebből 4 fehér, 1 piros lábú. A célokat egy kijelölt boxból kell lőni a versenyzőnek. A versenybíró órájának sípjelére kell megkezdeni a feladat végrehajtását, a célokat a versenyző az általa elképzelt sorrendben lőheti meg egy kikötéssel: a piros lábút kell kötelezően utoljára meglőni. A versenyző annyi lövést ad le, amennyit gondol. Az értékelés egyszerű, aki a leggyorsabban lövi meg a pályát, az nyer. Hiányzó találatért büntető másodpercek járnak. Egy pályát 5x lő meg a versenyző, az 5 sorozatból a legrosszabb időt kihúzzák, a 4 továbbit összeadják, ez lesz a versenyző pálya ideje, majd a 6 pályaidőt összeadják, ez lesz a versenyző végső verseny ideje. Aki a legkevesebb időt éri el, az nyer.

 

A verseny egészen különleges felkészülést igényel.

Mivel a pályákat villámgyorsan lövik a versenyzők, ezért rendkívül sokat számít a gyakorlás. Van olyan pálya, amit a legjobb lövők kis kaliberrel 1,5 másodperc alatt teljesítenek (FIGYELEM: ez 5 különböző cél meglövését jelenti ilyen rövid idő alatt!), de a 6 pályából 4 pályán is 2 másodperc alatti idő az, ami jónak számít. Így itt hagyományos értelemben véve célozgatni nem nagyon van idő, a gyakorlás, az izommemóriába égetett mozdulatok és az „érzés”, ami dominál.

 

Mivel ez a versenyszám villámgyors, ezért igen látványos. A találatokat egyértelműen lehet látni és hallani, mert pengő hangot ad az eltalált fém cél, és jól látható fekete pötty a találat rajta, így a nézők számára is élvezhető. Mivel ilyen villámgyors tempónál becsúszhatnak hibák, ezért a versenyzőnek nagyon komoly taktikai érzékkel kell kontrollálnia saját versenyzését (és a pillanatnyilag kialakult szituációkra azonnali válaszokat kell adnia), valamint folyamatosan figyelnie kell a konkurencia versenyzését, hibáit, pillanatnyi pozícióját. Így nem csak komoly fizikai és mentális, de komoly taktikai felkészültség is szükséges a jó szerepléshez. E mellett olykor igazi „hazardőr” akciók is megfigyelhetők egyes vagányabb versenyzők részéről (pl. első hibás sorozat után nem 4 lassú, biztonságit lő, hanem nagy tempóban, hibát és büntetést kockáztatva megy végig a pályán). Így igazán izgalmas, szoros versenyek is kialakulnak, mint 2016-ban, mikor kis kaliberben az egyéni Európa Bajnok és az ezüst érmes között 115 értékelt lövés után mindössze 0,3 másodperc volt a végső különbség.

 

Az edzések a felkészülés során 3 alapvető elemből állnak:

-Fizikai edzés (dinamikus erőfejlesztés, állóképesség)

-Technikai edzés (száraz edzés, mozdulatok automatizálása)

-Lőtéri edzés (éles pályaedzés)

Az edzések részben szabadban zajlanak, így nagy hidegben, hóban, jégben, esőben és nagy melegben is el kell végezni a tervezett munkát a sikerhez.

Mivel technikai sportágról van szó, ezért a fegyverek, lőszerek, egyéb felszerelések (tokok, övek, stb.) optimatizálása is idő-, pénz- és szakértelem-igényes.

Az Innoproject (C.P.E.) Kft támogatása mellett az Európa Bajnokságra való felkészülés már 2016. decemberében elindult. Tanács Gábor és Kiss József célja az, hogy 2017-ben a 210. jubileumi Steel Challenge Európa Bajnokságon kis kaliberű pisztoly csapat kategóriában megvédjék Európa Bajnoki címüket, egyéniben dobogóra állhassanak, nagy kaliberű pisztoly egyéni és csapat kategóriában  is a dobogó a cél. Az edzéseken elért részeredmények eddig reménykeltőek, az időközi versenyekről pedig folyamatosan tesszük majd közzé a kép-és videó anyagokat.