Niqama_logoA fejlett világban a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik a hát- és derékfájás. Becslések szerint a népesség 80%-a élete során legalább egyszer szembesült ezzel a problémával, és az európai felnőttek 30%-a állandó hát- és derékfájástól szenved. Ez a munkából való kimaradás leggyakoribb oka.

Mozgáshiány, monoton munka statikus testhelyzetekben, sok ülőmunka mind hozzájárulnak a hátfájás kialakulásához. A legriasztóbb, hogy egyre növekszik a hátproblémás esetek szám a gyermekek és serdülők körében. Hosszú órákig tartó ülés az iskolában, majd otthon a számítógép vagy televízió előtt a gerincoszlop rossz tartásához, végső esetben deformáltságához, torzulásához vezethet.

Az egészséges hát megőrzése mindannyiunk számára egy fontos cél. Magasabb életminőséget jelent az egyéneknek, és nagy megtakarításokat a foglalkoztató cégeknek, mivel nem kell számolniuk a kimaradó munkaerővel, és korai nyugdíjazással.

A Niqama hát-terapeutákkal és -specialistákkal együttműködve fejlesztette ki innovatív termékskáláját, mely teljesen új lehetőségeket kínál a hátbetegségek sikeres kezelésében.

A kutatások és a végső eredmények azt bizonyítják, hogy a gerincoszlop nyújtásán alapuló terápia hatékonyan kezel számos hátproblémát. Ugyanakkor a kezelést megnehezíti, hogy a piacon nem lehet biztonságosan, hatékonyan és egyszerűen használható eszközt találni. A Niqama megteremtette a megfelelő terméket, ami megoldja ezt a problémát.

Niqama

Mara Salstela – Niqama designer

Mara Salstela

A Niqama termékek innovatív szerkezetének hátterében Mara Salstela, futurista bútorairól híres tervező áll.

Mara Salstella megmutatta, hogy egy terápiás eszköz is lehet szép. A Niqama hát-terápiás széke elegáns, jól mutat az otthonokban, az ötcsillagos szálloda halljában, vagy egy jelentős nemzetközi cég irodájában.

A design a termékek funkcionális sikerének elengedhetetlen része

Saját gondolatai a munkájáról:

“A designer fontos kapocs a kutatók, mérnökök, gyártók és felhasználók között. Ha a kezdetektől együtt dolgozik a fejlesztő csapattal, a termék a legutolsó részletig a legmagasabb szintű tökéletességet éri el. A designer munkájának lényege, hogy a terméket hatékonnyá tegye, kialakítsa a használati formákat és a termék ergonomikus tulajdonságait. Ezután következik a termék kinézete. A kezdeti tervezésben tekintettel kell lenni a biztonsági és karbantartási igényekre, az eco alapanyagok használatára, valamint a teljes termékpaletta összhangjára.

A design összehangolása ezekkel a szempontokkal, a műszaki kérdésekkel, a gyártással, műszakilag és gazdaságilag is a legjobb eredményt garantálja. A jó designnal így egy jobb terméket állíthatunk elő és egy jobb megoldást fedezhetünk fel.”

Niqama csapat – Szoros együttműködés hátterapeutákkal

image022A terméktervezésben, -fejlesztésben és –tesztelésben tapasztalt és elismert hátproblémákra specializálódott szakemberekkel működünk együtt. Csapatunk legtapasztaltabb tagja Peter Pippingsköld, M.D., fizioterápiára specializálódott szakember,

aki ezen a területen kulcsfigurának számít Finnországban. A nyújtáson alapuló terápiát 25 éve alkalmazza, és betegek ezrein keresztül tanulmányozta az eredményeit.

Niqama Nyújtó-terápia

Minden egyes porckorong külső, rostos gyűrűje egy pépes belső magot fog körbe, melynek 88%-a víz. A hát normális működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a porckorong magja megőrizze nedvességtartalmát, így a gerincoszlop rugalmas marad, ellenáll az ütődéseknek és a teher alatti nyomásnak.

image025image027image029

A porckorong magja egy vizes szivacshoz hasonlatos. Ha összenyomjuk, a víz eltávozik belőle (1), és a vizet újra magába tudja szívni amint kienged a nyomás, vagy a gerincoszlop nyúlik – épp ez történik, a Niqama nyújtó terápia közben is (2). A porckorong, és a gerincoszlop így normális állapotába alakul vissza. Ha a porckorong hosszú ideig nyomás alatt marad, és a magja nem képes a vizet magába szívni, kiszárad, és az egész korong elkezd zsugorodni, és degenerálódni.

A porckorongoknál megfigyelhető egy lassú, természetes degeneráció 25 éves kortól kezdődően. Ez a folyamat azonban felgyorsulhat a fizikai aktivitás hiánya, a monoton munka, és a hirtelen nagy nyomás hatására. Egy előrehaladott állapotban lévő degenerált porckorong már egy viszonylag kicsi tehertől is kiszakadhat (3).

Általánosságban mondva a Niqama termékek hatékonyan kezelik és előzik meg a test különböző pontjain fellépő olyan fájdalmakat, melyeket az izmok feszessége, görcsössége és a porckorongok leromlása és sérülése okozott.

Tehát a Niqama terápia az alábbi panaszokra alkalmazható:

  • feszülés és fájdalom a nyakban és vállban
  • isiász, lumbágó, merev hát és egyéb problémák a deréktájon
  • csípőfájdalmak, keresztcsonti problémák
  • Ideggyökök problémái a hát különböző szintjein
  • egyensúly érzékelés

Hátproblémák gyógyítása

A Niqama nyújtó terápia hatékonysága két folyamaton alapul: a hátizmok nyújtása és lazítása, és a porckorongokat érő nyomás csökkentése. Ez gyakran eredményezi, hogy a hátfájás azonnal csökken, vagy akár teljesen el is tűnik.

A Niqama kezelés nemcsak a fájdalmat tünteti el, hanem közvetlen hatása van az azt kiváltó faktorokra is. Egy kiszakadt porckorongnál csökkenthető az idegekre gyakorolt nyomás, és görcsös izomzat esetén feloldható a hátfájást okozó görcs. Az eredmény a porckorong felgyorsult rehabilitációja, és a hát működésének normalizálódása.

Becslések szerint a hátfájások miatt eddig végzett sebészeti beavatkozások 80%-a kiváltható lett volna nyújtó terápiával. Csak egyes komoly rendellenességeknél és speciális kóros állapotban nem javasolható a nyújtó terápia: ütőértágulat, súlyos csontritkulás, magas vérnyomás és szívbetegség.

A hát működőképességének fenntartása

A hátproblémák megelőzésében a legfontosabb feladat a porckorongok működőképességének megőrzése, és a degenerációs folyamatok lelassítása. Ez a két cél a Niqama nyújtó terápiával elérhető.

Niqama - gerincvédelem

Niqama - gerincvédelemA Niqama nyújtással a porckorongok összenyomódása csökken, a pépes mag újra felveszi a vizet amit elvesztett, ezzel visszanyeri ütéselnyelő és teherviselő képességét. Ha a porckorong magja jó állapotban van, az egész korong jobban ellenáll azoknak a hatásoknak, melyek degenerációhoz vezetnek. A Niqama nyújtó terápia jelentősen meghosszabbítja a hát fiziológiai korát, ami hosszabb, fájdalommentes, jobb minőségű életet jelent.
A Niqama termékek hatékonyan kezelik a gyerekkori és tinédzserkori testtartásbeli hiányosságokat, mielőtt azok komoly kóros állapotokat eredményeznek.

Bíztató eredmények

A Niqama termékek lelkes fogadtatásra leltek egész Finnországban mind a szakértők mind a betegek körében. A Niqama munkáját széles körben elismerik: Niqama modell nyerte meg az InnoSuomi díjat, melyet minden évben a leginnovatívabb terméknek ítélnek oda.

A Niqama terápia hatékonyságának a legékesebb bizonyítéka mégis az orvosok, egészségügyi intézmények, cégek, és legfőképpen azoknak az embereknek az elismerése, akik évekig kínlódtak hátfájásuktól mielőtt rátaláltak a Niqamára.

Niqama Intézet

A Niqama Intézetet azért alapítottuk meg, hogy a nyújtóterápiát tanulmányozzuk általánosságban, és a Niqama termékeken keresztül. Szakmai vezetője Dr. Peter Pippingsköld.

Az intézet vizsgálja a Niqama-terápia pozitív mellékhatásait is. Pozitív eredményeket figyeltünk meg a láb vérkeringésében, a nyirokkeringésben valamint a belek és a belső szervek működésében. Ezek a hatások valóban jelentősek, hiszen minden, a test belső szerveit elérő ideg áthalad a gerinccsatornán is.

A Niqama terápia ugyancsak hasznosnak bizonyult a fülzúgás és a zavaró fülzúgás megszüntetésében is.

Intézetünk fontos feladata, hogy finn, illetve nemzetközi résztvevőkkel szemináriumokat szervezzen, akár önállóan, akár más – a hátproblémák kezelésében aktív szerepet játszó – intézetek, szervezetek és cégek bevonásával.

Ezek kívül tanfolyamokat és workshopokat tartunk a témakör specialistáinak. Intézetünk aktívan részt vesz egy hálózat kialakításában, mely egész Finnországban összefogja a hátra specializálódott klinikákat, hogy az ilyen problémákkal küzdő emberek gyors szakmai segítséget kapjanak. A hirtelen fellépő hátproblémák azonnali kezelése kiemelkedően fontos, hogy megelőzhessük annak krónikussá válását.

Alapfeladatunk, hogy a Niqama termékeket teszteljük. Ezt lehetővé tette Dr. Peter Pippingsköld által vezetett fizioterápiás központokkal való folyamatos együttműködés.

Vélemények

„10 évig szenvedtem a hátfájástól, egy porckorongom még ki is szakadt. Az utolsó stádiumban már aludni sem tudtam, mert nem találtam egy olyan pozíciót, ahol nem érzem a fájdalmat. Több szakembernél kerestem segítséget, de a legtöbb esetben a kezelések hatása csak 2-3 napig tartott. A Niqama Q2 padon végzett első kezelés alatt jelentősen csökkent a fájdalom a hátamban. A harmadik kezelés után a fájdalom teljes egészében eltűnt. A mai napig hetente járok Niqama kezelésre, mert tudom, hogy jót tesz a hátamnak – és a fájdalom azóta sem tért vissza. Köszönöm Niqama!”

image032

Tiina Arrankoski
vállalkozó
Riva del Garda, Olaszország

„A Niqama Q2 nyújtópadot évek óta használjuk poliklinikánkon. A legtöbb kezelt páciensünknek a nyakszirti illetve ágyéki csigolyával, valamint csípűizületi kopással kapcsolatban volt panasza. A kezelések eredményei kiválóak, és nagyon bíztatóak.”

Ari Sallin
fizioterapeuta
Polyclinic os Physical Medicine,
Tampere Egyetemi Kórház, Finnország

„Időnként komoly hátfájásaim voltak az állandó üléstől a kerekesszékben. Mindenféle gyakorlatot kipróbáltam, amivel nyújthatnám a hátamat, de ezek csak ideiglenes eredményt hoztak. Kipróbáltam a Niqama Q2 széket, és azonnal éreztem, hogy elmúlt a fájdalom. Ma már 2-3-szor használom hetente, és a fájdalom a hátamból teljesen eltűnt. Kialakítása lehetővé teszi, hogy még egy kerekesszékben ülő is segítség nélkül könnyen beleüljön.”

image034

Risto Lang
profi kerekesszékes táncos
Joensuu, Finnország

„A Niqama Q2 széket hátproblémák kezelésére használjuk, és nagyon jó vételnek bizonyult. Mindössze 6 hónap használattal nagyon sokat segített a dolgozóknak, irodai alkalmazottaknak, hogy hátfájásuktól megszabaduljanak. Nagy erőfeszítéseket teszünk a munkakörülmények javítására, és nagyon örülünk, hogy beszereztük a Niqama Q2-t, csak ajánlani tudjuk a többi cégnek.”

image036

Arto Hyytiainen
ügyvezető igazgató
Karotia Oy, Forssa, Finnország