Finnország a világ egyik legerdősebb országa, az ország területének 70%-át erdők borítják. Az állat- és növényvilág több mint fele erdei faj. Az erdei élővilág az elmúlt 50 év alatt az erőszakos erdőgazdálkodás áldozata lett, így manapság majd 700 eredetileg erdei fajt nyilvánítottak veszélyeztetettnek az erdőgazdálkodás miatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az erdei világ a ritkítások és az erdei autóutak építése következtében eléggé szétdarabolódott, a fafajták viszonylatában nagyon egyoldalúvá vált, a fajok szempontjából egyedülálló ősi erdők száma is csökkent, és a régi faóriások, odvas és korhadt fák száma is nagyon csekély. Finnországban az erdőterületek körülbelül öt százaléka menekült meg a ritkítások elől. Ezekben még küzd néhány veszélyeztetett faj a fennmaradásért. A még létező ősi erdők legnagyobb része Észak- és Dél-Finnországban található. Az ősi erdők védelme különösen fontos az eredeti erdei fajok óvása érdekében nemcsak Finnországban, hanem egész Skandináviában.

Dél-Finnországban még csekélyebb ősi erdőterület található. Az erdőgazdálkodás okozta változásokat, például az erdők legdélcegebb madara, a siketfajd is elszenvedte. Az elmúlt negyven év alatt a déli részen a faj 60 %-a elpusztult.