Az ipari víz előállításához felszíni- és talajvizet használnak. A talajvíz minősége általában jobb a felszínihez képest és ennek a részét folyamatosan növelik is. Ebben a pillanatban az osztott víz 60 %-a talajvíz.

A község ügyel a víz minőségére

Ha aggódsz az ivóvized minősége miatt, vedd fel a kapcsolatot saját községed egészségügyi ellenőrével. Ő rendelkezik információkkal a terület talajvizeiről és a kockázatokról, amik szennyezhetik a talajvizet. Az ivóvízről a helyi vízműveknek is vannak információi.

Az ivóvíz vizsgálata

Az ivóvized minőségét saját magad is meg tudod vizsgáltatni az ismert laborokban. A vizsgálat költsége a laboratóriumtól és a vizsgálat fajtájától függően 50 – 100 euróig terjed.

 A finnek nagy része, közel 4,7 millió lakos, az általános vízművek körébe tartozik. Körülbelül félmillió lakos tartozik még kisebb vízegyesületekhez, szövetkezetek vagy saját kutak készleteit használják. A község elkészíti a vízgondozás fejlesztési tervét, amelyből kiderül, hogy az ingatlan a vízgondozó intézet működési területéhez tartozik-e vagy az ingatlantulajdonosnak magának kell gondoskodnia a vízgondozásról.

Vízfogyasztás

Egy középarányos finn kb. 140 liter vizet fogyaszt 24 óra alatt. Ebből kb. két liter az ivóvíz. A többi fennmaradó részt mosakodásra (kb. 45% a felhasznált vízből), ételkészítésre és mosogatásra (20 %), mosásra (15%) és WC öblítésre (15%) használja.

A teljes vízfogyasztás az elmúlt 30 évben egyenletesen csökkent. Ez többek között a víz árának emelkedéséhez, a fogyasztási szokások megváltozásához vezet.