Több mérés egyetlen műszerrel – mozdulatlanul

image001

A finn Vaisala Időjárás Érzékelő WXT510 egy forradalmian új műszer, mely a szakmai felhasználásokon kívül számos időjárástól függő területen alkalmazható. A WXT510 mind a hat fő időjárási paramétert méri: légnyomást, páratartalmat, hőmérsékletet, csapadékmennyiséget, szélsebességet, és szélirányt. Számos csatlakoztatási lehetőségének és felhasználóbarát konfigurálhatóságának köszönhetően könnyedén csatlakoztatható különféle adatfeldolgozó programokhoz.

Soha eddig nem volt ilyen könnyű egy időjárásmérő állomást felállítani, mint most. A WXT510 megjelenése előtt az összetett érzékelési technológia csak a professzionális felhasználók számára volt elérhető. A funkciók összevonásának köszönhetően ez a világszínvonalú mérési teljesítmény már elérhető áron beszerezhető.

Az egyedülálló Időjárás Érzékelő megváltoztatja a mérésről alkotott fogalmunkat.

A Vaisala WXT510 Időjárás Érzékelő a különböző célpiacok igényeinek felmérése, és a Vaisala cég szenzor-technológia kutatásai alapján jött létre. A légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom mérésének kialakításában a Vaisala cég hasonló felhasználásokban szerzett nagy tapasztalatát használták fel, míg a csapadék és a szélmérések esetében a cég új fejlesztéseket mutat be.

A vevői igények módszeres elemzése

A WXT510-et olyan, felügyelet nélkül működő meteorológiai állomásokhoz tervezték, ahol kritikusak a beüzemelési, és karbantartási munkálatok és költségek.

A tervezésnél a cég a következő szükséges szempontokat vette figyelembe:

  • a legkülönbözőbb célokra alkalmazható legyen,
  • önértékelő üzemmód,
  • a csatlakozók védettsége,
  • a szükséges karbantartások közötti idő legalább 1 év legyen,
  • rozsdásodással szembeni ellenállóképesség,
  • a műszer a pontosságát minimum 2 évig őrizze meg (ritka kalibrálás)

A WXT510 ezt mind tudja.

Időjárás-függő felhasználásokhoz – megfizethető kompakt, megfizethető és időtálló műszerek

A meteorológiai állomások adatait használható formába kell önteni. Ezt általában a mérőállomások vagy állomás-rendszerek végzik. Az adatok megjelenítése történhet számítógépen, vagy más képi formában, a kapcsolódó software futtatásához használható mobil telefon, PDA, vagy más hordozható eszköz. A Vaisala Időjárás Érzékelő a lelke lehet egy ilyen rendszernek.

A Vaisala Időjárás Érzékelőt olyan időjárás-függő felhasználásokra tervezték, ahol a felhasználónak a mindennapi működéséhez szüksége van pontos időjárási adatokra. Jellemzően ezeknek a felhasználóknak nincs szükségük az adatokra folyamatosan, de az információnak könnyen hozzáférhetőnek kell lenni bizonyos időközönként. Az időjárás-függő alkalmazások sora hosszú, a meteorológiai adatok felhasználása a mezőgazdaságban, a szélturbináknál, reptereknél, levegő minőség ellenőrzésnél, hajókikötőknél, sípályáknál, stb jellemző.

A Vaisala Időjárás Érzékelő mérési pontossága jó.

A WXT510 Időjárás Érzékelő ideális a sűrű hálózatok kiépítéséhez, mivel kompakt, szilárd és nincs mozgó alkatrésze, és ára versenyképes.

A bevált Vaisala érzékelés-technológia forradalmi újításokkal ötvözve

A pontos mérés a szenzoroknál kezdődik. A Vaisala cég több tíz éves tapasztalattal rendelkezik olyan szenzorok és meteorológiai műszerek tervezésében és gyártásában, melyek megbízhatóságban és pontosságban már világszerte bizonyítottak. Most a cég a legfontosabb időjárásmérő eszközöket egyetlen érzékelőben egyesítette, ez a Vaisala Időjárás Érzékelő WXT510.

Légnyomás, hőmérséklet, és páratartalom mérése

A hőmérséklet, a relatív páratartalom, és a barométeres légnyomás mérését egy egységbe tömörítették, az un. PTU modulba, melyhez hasonlókat épít be a cég a rádiószondáiba is. Ez a takarékossági tényezőkön kívül hozzájárul a PTU mérések megbízhatóságához is.

Kalibrálási biztonság

A PTU modulok végső hitelesítése a Vaisala CAL4 kalibrációs készülékében történik. Ez a készülék minden szenzort külön kalibrál. A hitelesítés fix és pontosan karakterizált nemzetközileg is elismert kalibrációs termekben, nagy precíziós felszereléssel történik. A CAL4 készülékben használt műszerek hitelesítését a Vaisala Mérési Laboratórium (MSL) végzi. Az MSL adatbázist tart fenn a mérési eszközökről, mely tartalmazza minden műszer hitelesítési múltját. A PTU modul hitelesítési koefficiensét maga a modul tárolja; az egész PTU modul újra cserélhető.

Szélmérés mozgó vagy kopó részek nélkül

A hang alapú szélmérés egyre népszerűbb nem csak a professzionális meteorológiában, hanem az időjárásfüggő szakterületeken is, ami részben annak köszönhető, hogy a technológia egyre olcsóbbá válik. A hang-szélmérésnek tagadhatatlan előnyei vannak a mechanikus módszerrel szemben. A mechanikus szélmérők mozgó alkatrészei idővel elhasználódnak, és teljesítményüket olyan természetes szennyeződések is csökkentik, mint a por, sók, vagy a homok. Ezen túl a mechanikus szélmérők egy bizonyos küszöb alatti szélsebességet nem érzékelnek, és lassabban reagálnak a gyors változásokra, mechanikus tehetetlenségük miatt.

image005

image003

A WXT510 műszer a Vaisala WINDCAPŽ ultrahangos szenzorral méri mind a szélsebességet, mind pedig a szélirányt. A Vaisala ultrahangos technológiának még egy egyedülálló előnye van: egyenlő oldalú háromszögű kialakítása lehetővé teszi, hogy a szél légörvény-mentes pályán haladjon, függetlenül a széliránytól.

A Vaisala RAINCAP Szenzor minimális karbantartást igényel, mozgó alkatrész nélkül.

image007

A Vaisala Időjárás Érzékelő a csapadék mérését a szabadalommal védett RAINCAP Technológiával oldja meg. A szenzor két részből áll: acél fedélből, és a fedél aljára szerelt elektromos érzékelőből. A csapadék szenzor érzékeli az egyes esőcseppek becsapódását, és ezen becsapódások által gerjesztett jelek arányosak a cseppek nagyságával. A Vaisala RAINCAP Szenzor részletesebb információt ad a csapadékról, mivel a csapadékmennyiségen kívül méri a csapadékhullás intenzitását, és időtartamát is. A műszer a csapadékot cseppenként méri, így a mérési eredményt nem befolyásolja a párolgás, vagy a felületen megtapadó vízmennyiségből származó veszteség. A másoknál megjelenő, beázás okozta hibák sem veszélyeztetik az érzékelőt, mert nem gyűjti össze a vizet.

Az esőzések jellemzően helyi jelenségek, és a csapadékeloszlásban nagy területi eltérések lehetnek. Ezért minél több mérési helyet telepítünk, annál pontosabb mérési eredményre számíthatunk.

Egyszerű adaptálás

A Vaisala Időjárás Érzékelő egy nagyszerű megoldás lehet olyan alkalmazásoknál, ahol az energiafogyasztás kritikus faktorként jelenik meg. Csendes üzemmódban a készülék mindössze 0,1 mA-t fogyaszt. A készülék széles feszültségi tartományban használható (5,3-30 VDC), így a legtöbb rendszerhez csatlakoztatható.
A WXT510 kommunikációja lehetővé teszi a négy konfigurálható adattovábbító módot is: SDI-12, RS-232, RS-485 és RS-422.
A WXT510 olcsó, tartós, könnyű beszerezni és telepíteni, ezzel új lehetőségeket teremt a időjárás mérésében.

További információért lépjen kapcsolatba velünk!